Stor donation til CARITAS Danmark fra Skt. Josefs skole

Børn hjælper børn - 50 års jubilæum på Skt. Josefs skole

På Skt. Josefs Skole har vi haft velgørenhedsindsamlinger i 50 år – faktisk er denne indsamling lidt af et jubilæum. Vores første indsamling var helt tilbage i 1972, hvor en enkelt 3. klasse havde haft undervisning om børn i nød i Calcutta i Indien.  

Donation og fælles samling
Fredag var første gang i 2 år, hvor (næsten) alle elever på Skt. Josefs skole var samlet i anledning af den store donation på kr. 94.416 til CARITAS Danmark. Vi fejrede dagen med en masse traditioner:

Fælles sange, både på dansk og engelsk, taler og ikke mindst en meget rørende seance, hvor eleverne helt spontant brød ud i både klapsalver og glade tilråb, da de på en storskærm kunne se billeder fra næsten alle klasser, tilbage fra december, som illustrerede de mange indsamlingsprojekter, elever og lærere havde haft i gang. 

En fast tradition er at synge ”Velgørenhedssangen”, i forbindelse med vores velgørenhedsuger. Sangen er skrevet af korleder og lærer på skolen, Gitte Elmann - og er en kraftig reminder om, at der er krig og ufred i andre dele af verden, og vi er som mennesker forpligtet til at hjælpe hvor vi kan. 

Calcutta og Moder Teresa - første indsamling i 1972

Nogle elever i 3. klasse fandt dengang ud af, at fattige børn blev bragt til et Moder Teresa-børnehjem, hvor de fik hjælp. Eleverne i 3. klasse blev så interesseret i at hjælpe disse børn, at de bad deres lærer om tid til at hjælpe. Det fik de! Så de skrev en lille bog, som forældrene hjalp med at trykke og sælge, og på den måde fik de sat gang i Skt. Josefs Skoles første indsamling til børn i nød. Faktisk fortsatte denne form for indsamling i 25 år, for flere klasser ville gerne være med, og hurtigt blev det hele skolen, der indsamlede.

Fra den dag og frem til i dag har der være velgørenhedsindsamlinger på Skt. Josefs Skole. Vi har samlet ind til mange forskellige lande og mange forskellige projekter. Altid til børn i nød og altid med fokus på, at lærere og elever på skolen også lærer om, hvorfor vi bør hjælpe, og om det land vi indsamler til, som nu Burkina Faso i Afrika. Ved indsamlingen i december sidste år kunne vi ikke åbne skolen og holde en kæmpe markedsplads, som vi tidligere har gjort. Men alle klasser var med til at gøre denne indsamling til noget helt særligt.  

Børn har hjulpet børn i 50 år

Skt. Josefs Skole har gennem de sidste 50 år lavet indsamlinger til diverse velgørende formål, både i Danmark og i udviklingslande. Det er en begivenhed, som samler skolen på en helt særlig måde og som får eleverne til at reflektere over deres egen tilværelse og giver en indsigt i andre børns udfordrende liv.

Normalt omdannes skolen til en stor markedsplads, hvor alle klasser producerer alverdens ting, bager, maler, laver videoer, stop-motion film, danseshows, kemiske forsøg, loppemarked og meget mere. Det har gennem tiden altid været sådan, at ugen kulminerede med et Åbent Hus-arrangement med henblik på salg af egne produktioner. Sidste år kunne dette ikke lade sig gøre pga. COVID-19 - derfor lavede skolen indsamlingen online – og hjemme. Eleverne var meget aktive med produktioner af ting, der kunne sælges til deres nære omgangskreds, gode gerninger blev udført og aktive elever løb i parken. Alt sammen for at samle penge ind til børnene i Burkina Faso.

Ud over de mange aktiviteter i velgørenhedsugen, modtog eleverne også undervisning om landet og projektet, der indsamledes til, og hvorfor der på Skt. Josefs Skole laves indsamlinger i dette store format.

”Det ligger skolen meget på sinde, at vi har konkrete aktiviteter og indsatser, hvor vi gør en positiv forskel for vores omverden, udtaler skoleleder Mads Frost og forsætter: ”Det er vigtigt, at eleverne får en forståelse for det medmenneskelige aspekt i en sådan indsamling”.  

Projektet som Skt. Josefs skole støtter

1. FREDELIG SAMEKSISTENS:
At danne en lokalt sammensat fredskomité i hver by. En komité skal repræsentere alle grupper i samfundet, dvs. Unge, gamle, kvinder, mænd, alle religioner, samt folk der har boet i byen hele deres liv og nogle der er kommet til for nyligt som flygtning fra et andet område i Burkina (når man er flygtning i sit eget land hedder det en internt fordrevet person). Komitéerne forebygger og løser konflikter, som i stigende grad opstår, når mange internt fordrevne bosætter sig i en by, der i forvejen mangler skoler, hospitaler, rent drikkevand osv.

2. STYRKE KVINDERS MULIGHEDER:
Vi organiserer uudannede kvinder i spare-låne-grupper. Det betyder, at kvinderne mødes en gang om ugen og indbetaler et aftalt beløb, fx 5 kr, i fælleskassen. Samtidig med dette modtager hver kvinde træning, der kan skabe dem en indkomst, fx at opdrætte geder/at lave sæbe/lave juice til salg. Som fælleskassen vokser, kan hver kvinde ansøge om et lille lån til at kickstarte sin forretning. På den måde kan kvinderne tjene penge til at bidrage til familien.

3. UNGE:
Vi sørger for at unge mennesker uden uddannelse får en faglært uddannelse, så de bedre kan forsøge sig selv og deres familier i fremtiden. Fx har vi i år uddannelser som skrædder og mekaniker. Vi har også et fritidshjem i hver af de to byer. Her kommer børn fra 10-17 år. Det er ikke almindeligt med fritidshjem i Burkina Faso, da børn oftest bliver passet i hjemmet. De små børn leger mest på fritidshjemmene, mens deres mødre arbejder. De større børn, hvoraf mange er internt fordrevne og dermed ude af skolesystemet, modtager undervisning på fritidshjemmene, indtil de kan få en plads i deres nye skole.

 Yderligere info:

Lone Rietz; lr@sjs-roskilde.dk

 Caritas - hvem er de?

 Caritas Danmark samarbejder med Caritas Burkina Faso, som hedder OCADES. Caritas er den katolske kirkes hjælpeorganisation. I Burkina Faso har Caritas Danmark haft et projekt siden januar 2020 til støtte for en bedre integration af børn af internt fordrevne familier i byerne Tougan og Ouahigouya i det nordvestlige Burkina Faso.  

Guest User