Brug af PC
på Skt. Josefs Skole
Alle elever i 3. til 10. klasse på Skt. Josefs Skole skal medbringe egen bærbar PC til undervisningen.
Vi supporterer ikke Apple-computere, se begrundelse længere nede i teksten.
(Bemærk: Chromebooks fungerer heller IKKE på IT-systemerne. Det skal være en PC med Windows OS)
Når I køber den bærbare PC og de nødvendige programmer, er der flg. krav:
Skærmstørrelse: 12-15,6”
Diskplads på 250GB (harddisk eller SSD)
Operativsystem: Windows 10 eller Windows 11
Hukommelse: Minimum 4 GB ram
Skal være i stand til at koble op på skolens trådløse netværk, der er af typen 'g/n'
Tilbehør: Headset med mikrofon, oplader, mus - man kan ikke låne udstyr af skolen
Valg af PC
Vi anbefaler en solid PC med Windows 10/11, der kan holde til den daglige transport til og fra skole. Det er ikke nødvendigt, at eleverne medbringer en meget kraftfuld spillecomputer. En helt almindelig standard-PC af den type, der jævnligt er på tilbud, dækker behovet i forbindelse med skolearbejdet. Skærmen bør have en størrelse på cirka 12-15 tommer.
Der bør være en SSD eller en harddisk på mindst 250 GB, så der er plads nok til hele Office-pakken, OneNote-notesbøger, billeder, dokumenter og projekter, som eleverne udarbejder.
Nyt om windows 11 opdatering
Microsoft har udgivet Windows 11, og skolens IT-systemer er fuldt ud kompatible med den nye Windows-version. Man kan derfor sagtens opdatere sin PC, hvis dette skulle være aktuelt.
Office-pakken
Skolens elever kan gratis installere den store Office-pakke, Microsoft Office 365 ProPlus, og bruge den, så længe de er elever på Skt. Josefs Skole. Eleverne skal desuden have et antivirusprogram slået til på deres PC – det kan fx være Windows Defender. Og de skal have mulighed for selv at installere programmer på PC’en, det vil sige, at de skal have administrator-rettigheder. Når eleverne begynder på skolen, får de adgang til en portal, hvorfra Office-pakken kan installeres, og hvor der findes en vejledning til installeringen. Eleven skal logge på https://office.com med deres skolelogin (som beskrevet ovenfor). På portalen ligger også en vejledning til installeringen.
Ekstra tilbehør
Eleverne arbejder med audiovisuelle produktioner i flere fag, hvor de skal bruge et headset med mikrofon. Igen understreges, at det ikke behøver at være et dyrt headset af den type, der bliver brugt til spil. Det kan udmærket være det headset, der normalt følger med ved køb af en smartphone. Man kan ikke låne udstyr af skolen - heller ikke, hvis ens computer går i stykker.
Forsikring
Skt. Josefs Skole har ikke forsikret elevernes PC’er. I tilfælde af tyveri eller skade på elevers PC’er, er det forældrenes forsikring, der skal dække.
I de senere år har vi på Skt. Josefs Skole sikret, at forudsætningerne for at bruge IT i undervisningen er på plads. Alle elever i overbygningen og på mellemtrinnet møder hver dag med egen computer, vi har arbejdspladser til de mindre elever, og vi har sikret, at alle har adgang til et bredt udbud af digitale undervisningsmidler via skolens netværk. Sidst, men ikke mindst, har alle lærere fået en computer stillet til rådighed som deres personlige arbejdsredskab.
På den måde arbejder vi systematisk med IT i undervisningen, så alle elever får styrket deres kompetencer, og vi gør det, som vi griber enhver anden undervisningsopgave an: Vi arbejder med en progressionsplan, der beskriver, hvilke færdigheder og kompetencer, eleverne skal tilegne sig fra 0. til 10. klasse.
Apple-computere opfylder IKKE skolens krav
Skolens IT-installation er baseret på PC-standarder og Microsoft Windows, og lærerne er uddannet til at undervise i arbejdet med Windows-baserede PC’er. Computere med andre styresystemer som for eksempel Apple, Linux, Chromebook eller Android, kan derfor ikke erstatte en Windows-PC i undervisningen. Det er heller ikke en løsning at lægge Windows på en partition af harddisken på en Apple-computer.
Hvorfor bruger vi ikke Apple på Skt. Josefs Skole?
Hvert år får vi dette spørgsmål fra forældre, som undrer sig over, at vi på en stor moderne skole ikke kan håndtere 2 systemer. Det er ikke, fordi vi ikke forstår jeres undren, og derfor vil vi gerne forklare vores overvejelser og bevæggrunde.
IT fylder mere og mere i alles hverdag og grundskolen er ingen undtagelse. IT-kompetencer er skrevet ind i fagenes formål, vi skal lære eleverne om sikkerhed på nettet, digital dannelse og gode vaner i deres brug af IT etc. IT har også revolutioneret lærebogssystemer, undervisningsplatforme, læringsportaler etc. En PC er en naturlig og uundværlig del af nutidens penalhus og helt afgørende i understøttelsen af elevernes læring. Det er en udvikling, vi er helt bevidste om, men den giver også en skole som vores nogle helt konkrete problemstillinger:
Vi skal have internet på hele matriklen, som skal kunne håndtere 1000 samtidige brugere, der skal være båndbredde til alle, der skal være sikkert personligt login, der skal være single-sign-on, der skal være logning af ip-adresser og andre sikkerhedsforanstaltninger.
Alle elever skal have PC, der virker, og når noget går galt, skal vi have den op og køre med det samme, ellers er eleverne afskåret fra mange af undervisnings- og læringsaktiviteterne.
Eleverne skal kunne tilgå eksterne og interne systemer, skal kunne printe fra skolens kopimaskiner, tilgå klassernes moderne tavler og tilgå skolens øvrige IT-faciliteter (måle- og testinstrumenter, scannere og alle mulige former for speciel software).
Eleverne skal kunne modtage hjælp til deres IT-udfordringer. Apple vil helt sikkert også kunne honorere disse krav og opgaver, men i så fald ville vi hele tiden skulle operere med 2 løsninger, fordi vi ville være nødt til at sikre, at både elever med PC og elever med Mac har de samme faciliteter. Det fordobler den tekniske kompleksitet i forbindelse med nye systemer og ny hardware. Det fordobler også uddannelseskompleksiteten, fordi det IT-tekniske og pædagogiske personale ville skulle uddannes til at hjælpe og rådgive i 2 systemer.
Vi har derfor valgt Microsoft og Windows af 2 gode grunde:
Skolen har mulighed for at opgradere og tilbyde styresystem samt Office365 til alle ansatte og elever. Muligheden for samme brugergrænseflade er unik i undervisningssituationer og gør supporten meget lettere.
Prisen. En PC, som kan honorere skolens kravspecifikationer, koster under halvdelen af, hvad en Apple-computer koster.
Spørgsmål til ovenstående kan rettes til skolens IT-afdeling, Kasper KLJ@sjs-roskilde.dk.
Teknisk hjælp for elever:
Hvis elever oplever problemer med deres PC/iPad i dagligdagen, kan de hente hjælp hos skolens tekniske IT-medarbejdere:
Kasper
E-mail: KLJ@sjs-roskilde.dk
Direkte: 53 39 32 29
Book en tid:
Hvis du som forælder har brug for hjælp til dit barns PC/iPad, kan du med fordel booke en tid hos os - så er du sikker på, at vi er på kontoret og har tid til at hjælpe dig bedst muligt. Forældre kan også henvende sig med Unilogin problemer.
Kasper
E-mail: KLJ@sjs-roskilde.dk
Direkte: 53 39 32 29