Skolevalg 2021

8. og 9. årgang deltager i de næste 3 uger i Skolevalg 2021.
Det er primært kulturfagene - samfundsfag, religion og historie - der arbejder med det.
Vores mål er at give vores unge mennesker på Skt. Josefs skole en førstehånds oplevelse med demokratiet og dets muligheder, forpligtelser og derigennem inspirere og give lyst og mod på at være aktive aktører i deres eget fremtidige samfund.

Forløbet med Skolevalg 2021 er, at eleverne arbejder mindst et modul hver uge de kommende 2 uger med mærkesager og digitale kampagner. I den tredje uge vil der tirsdag d. 12. oktober blive afholdt en politisk paneldebat i Fællessalen på skolen i tidsrummet 12.30-14.00. Her vil elevernes tre mest likede mærkesager præge debatten mellem ungdomspartierne.

For at gøre vores elevråd synlige på skolen, vil vores elevrådsrepræsentanter være aktive i debatten.

Valghandlingen
Forløbet afsluttes med selve valghandlingen, som vi afholder i Byens Hus, i den gamle byrådssal, torsdag d. 14. oktober i inspirerende realistiske rammer, også her vil elevrådet deltage aktivt som valgdelegerede. Stemmeafgivelsen for vores elever kommer til at foregå i tidsrummet 10.30-14.30. Roskilde Private Realskole afgiver deres stemmer fra morgenstunden.

Selve afholdelsen af valghandlingen er et samarbejde mellem Byens Hus og Roskilde Private Realskole.

Selve forløbet Skolevalg er udviklet i overensstemmelse med Fælles Mål for samfundsfag og har til formål at understøtte fagformålet for samfundsfag. Men ud over det, så understøtter det også Skt. Josefs Skoles formålsparagraf hvor det bl.a. hedder i vores formål, at skolen:

·         skal søge at danne og uddanne eleverne til demokrati og ligeværd som en livsholdning

·         skal styrke elevernes mod til at træffe etisk funderede valg

·         skal forberede eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre

Uddrag af læringsmål for forløbet

Medier og politik (færdigheds- og vidensmål)

Fase 1: Eleven kan redegøre for, hvordan medier kan anvendes til politisk deltagelse. Eleven har viden om mediers anvendelse til politisk deltagelse.

Fase 2: Eleven kan diskutere aktørers brug af medier til at påvirke den politiske dagsorden og beslutninger. Eleven har viden om mediers betydning for politik.

Politiske partier og ideologier (færdigheds- og vidensmål)

Fase 1: Eleven kan identificere ideologisk indhold i politiske udsagn og beslutninger. Eleven har viden om politiske ideologier og grundholdninger.

Fase 2: Eleven kan analysere den aktuelle parlamentariske situation og partiernes indbyrdes placering. Eleven har viden om politiske partier og deres grundholdninger og mærkesager.

Læs mere om Skolevalg 2021; https://www.skolevalg.dk/om-skolevalg/

Mvh. Michael Krone Laurent og Rasmus Boström, lærere i samfundsfag i Overbygningen

Guest User