Valgmøde for 8. og 9. årgang
Valgmøde for 8. og 9. årgang tirsdag - og skolens sportshal var fyldt! Valgmødet var arrangeret af 2 dedikerede samfundsfagslærere, Rasmus Boström og Michael Krone Laurent - som i den grad tager opgaven med demokratisk dannelse af vores elever alvorligt.
Eleverne havde forberedt grundige spørgsmål til de 3 mærkesager:
1) Afskaf brugerbetalingen på psykologhjælp
2) Forbyd betting-reklamer
3) Afskaf topskatten
Skolevalg i Byens Hus
Og torsdag 14. oktober fra 10.30 - 14.00 skal elever fra Skt. Josefs skole og Roskilde Private Realskole stemme ved Skolevalg 2021 i Byens Hus i Roskilde.
Vi ser meget frem til, at eleverne kan blive trænet i at gøre deres borgerpligt i demokratiets tjeneste - inden de fylder 18 år.
Mens de venter på at kunne stemme - varmede de bl.a. op ved valgmødet på skolen.
Sobert og seriøst debatklima på valgmødet
Det var kendetegnende for hele debatten, at der blev klappet ad alle indlæg - også ad de politiske statements, man ikke var enig i. Det sås lige fra begyndelsen, hvor ungdomspolitikerne kom med prisværdigt korte indlæg. Al argumentation og alle formuleringer var i øjenhøjde med vores elever. Det lover godt for det danske demokrati, hvis disse velargumenterede unge mennesker en dag bliver valgt ind i byråd eller folketing. Ungdomspolitikernes engagement førte helt naturligt til en stor spørgelyst blandt skolens elever - og spørgsmålene var målrettede og meget velforberedte.
I sandhed en god eftermiddag i demokratiets tjeneste.
Retfærdighed, frihed og ansvar -
Brugte politikerne brugte en del tid på. Der var dog store forskelle på, hvad der blevet lagt i ordene:
Ikke overraskende var det blå blok, der var størst fortaler for den personlige frihed og mindst tilhænger af gratis ydelser og forbud - men kendetegnende for alle politikerne på begge fløje fyldte det personlige ansvar en del i debatten. Ét er at tilbyde fx gratis psykologhjælp eller forbyde betting-reklamer - men det fratager ikke det enkelte menneske for et personligt ansvar. Ansvarliggørelse var et fint begreb, der fyldte noget og gjorde indtryk.
”Staten kan ikke elske dig - derfor er du som borger nødt til også at tage et moralsk ansvar” lød ét argument. Modsvaret hertil var: ”Men staten kan skabe rammerne”. Forbud blev sat op mod frihed som 2 modpoler - måske lidt skarpt trukket op, budskabet var dog tydeligt for de unge mennesker.
Klima, klima, klima…
Klima var nok dét nøgleord, der blev fremhævet oftest på valgmødet. For en medarbejder på skole, hvor vi i allerhøjeste grad både tager dannelse og uddannelse alvorligt, var det dog tankevækkende, at et ord som uddannelse ikke fyldte noget i debatten - måske ser vores elever det bare som en selvfølgelighed, at uddannelse er noget man får og ikke noget man tager?
Yderligere info:
Rasmus Boström, rb@sjs-roskilde.dk
Michael Krone Laurent, mkl@sjs-roskilde.dk