Børn hjælper børn - i mere end 40 år på Skt. Josefs skole

Skt. Josefs skole har velgørenhedsuge i uge 49 - hele ugen og hele skolen - til støtte for Caritas og et skoleprojekt i Burkina Faso. Formålet er naturligvis ind at samle ind til projektet. Det er dog mindst lige så vigtigt, at eleverne lærer at løfte blikket og give en hjælpende hånd til børn - og andre - der ikke lever helt så gode liv som vi gør i Danmark.

Velgørenhedsugen - børn har hjulpet børn i 40 år

Skt. Josefs Skole har gennem de sidste 40 år lavet indsamlinger til diverse velgørende formål, både i Danmark og i udviklingslande. Det er en begivenhed, som samler skolen på en helt særlig måde og som får eleverne til at reflektere over deres egen tilværelse og giver en indsigt i andre børns udfordrende liv.

Normalt omdannes skolen til en stor markedsplads, hvor alle klasser producerer alverdens ting, bager, maler, laver videoer, stop-motion film, danseshows, kemiske forsøg, loppemarked og meget mere. Det har gennem tiden altid været sådan, at ugen kulminerer med et Åbent Hus-arrangement, hvor forældre, bedsteforældre, tidligere elever og ansatte, samt gæster fra Roskilde og omegn besøger skolen og oplever denne særlige dag med en stor indsamling. I år kan dette ikke lade sig gøre pga. COVID-19 - derfor laver skolen indsamlingen online – og hjemme. Alligevel er eleverne meget aktive med produktioner af ting, der kan sælges til deres nære omgangskreds, gode gerninger bliver udført og aktive elever løber i parken. Alt sammen for at samle penge ind til børnene i Burkina Faso.

Ud over de mange aktiviteter i denne velgørenhedsuge, modtager eleverne også undervisning i landet, projektet, der indsamles til, og hvorfor der på Skt. Josefs Skole laves indsamlinger i dette store format.

”Det ligger skolen meget på sinde, at vi har konkrete aktiviteter og indsatser, hvor vi gør en positiv forskel for vores omverden, udtaler skoleleder Mads Frost og forsætter: ”Det er vigtigt, at eleverne får en forståelse for det medmenneskelige aspekt i en sådan indsamling.”

 

Projektet som Skt. Josefs skole støtter

1. FREDELIG SAMEKSISTENS:
At danne en lokalt sammensat fredskomité i hver by. En komité skal repræsentere alle grupper i samfundet, dvs. Unge, gamle, kvinder, mænd, alle religioner, samt folk der har boet i byen hele deres liv og nogle der er kommet til for nyligt som flygtning fra et andet område i Burkina (når man er flygtning i sit eget land hedder det en internt fordrevet person). Komitéerne forebygger og løser konflikter, som i stigende grad opstår, når mange internt fordrevne bosætter sig i en by, der i forvejen mangler skoler, hospitaler, rent drikkevand osv.

2. STYRKE KVINDERS MULIGHEDER:
Vi organiserer uudannede kvinder i spare-låne-grupper. Det betyder, at kvinderne mødes en gang om ugen og indbetaler et aftalt beløb, fx 5 kr, i fælleskassen. Samtidig med dette modtager hver kvinde træning, der kan skabe dem en indkomst, fx at opdrætte geder/at lave sæbe/lave juice til salg. Som fælleskassen vokser, kan hver kvinde ansøge om et lille lån til at kickstarte sin forretning. På den måde kan kvinderne tjene penge til at bidrage til familien.

3. UNGE:
Vi sørger for at unge mennesker uden uddannelse får en faglært uddannelse, så de bedre kan forsøge sig selv og deres familier i fremtiden. Fx har vi i år uddannelser som skrædder og mekaniker. Vi har også et fritidshjem i hver af de to byer. Her kommer børn fra 10-17 år. Det er ikke almindeligt med fritidshjem i Burkina Faso, da børn oftest bliver passet i hjemmet. De små børn leger mest på fritidshjemmene, mens deres mødre arbejder. De større børn, hvoraf mange er internt fordrevne og dermed ude af skolesystemet, modtager undervisning på fritidshjemmene, indtil de kan få en plads i deres nye skole.

Yderligere info:

Lone Rietz; lr@sjs-roskilde.dk

 Caritas - hvem er de?

Caritas Danmark samarbejder med Caritas Burkina Faso, som hedder OCADES. Caritas er den katolske kirkes hjælpeorganisation. I Burkina Faso har Caritas Danmark haft et projekt siden januar 2020 til støtte for en bedre integration af børn af internt fordrevne familier i byerne Tougan og Ouahigouya i det nordvestlige Burkina Faso.  

Guest User