http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0002gk-is-45.jpglink
http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0003gk-is-45.jpglink
http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0004gk-is-45.jpglink
http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0005gk-is-45.jpglink
http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0006gk-is-45.jpglink
http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0007gk-is-45.jpglink
http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0008gk-is-45.jpglink
http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0009gk-is-45.jpglink
http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0010gk-is-45.jpglink
http://sktjosef.dk/modules/mod_image_show_gk4/cache/slideshow.0011gk-is-45.jpglink

Historien om Skt. Josefs Skole

SH2 

Der var en engang...

 

– sådan starter alle gode eventyr, og således også historien om Skt. Josefs Skole. Engang var nemlig det område, hvor skolen er placeret i dag en landlig plet uden for Roskilde bymidte. I dag opfatter vi jo skolen som en del af Roskildes centrum, men sådan var det ikke i 1904. Man skal forestille sig et idyllisk område med grønsagsmarker, frugttræer, små gadekær og blot enkelte spredte landsbyhuse. Det var netop på dette sted bag byens stolte Domkirke, på bakken med udsigt over fjorden, at en lille gruppe franske nonner valgte at etablere et hospital og en skole. Nonnerne var tilknyttet den katolske menighed, der var kommet til byen i 1901 og som også byggede Sankt Laurentii Kirke. Den 8. oktober 1904, skolens fødselsdag, startede undervisningen på det der i starten hed ”Den Franske Skole”. Nonnerne tilhørte den kvindelige gren af Monfortanerordenen, kaldet ”Visdommens Døtre”, som havde den særlige opgave at drage ud fra klostrene og udføre socialt arbejde, sygepleje og undervisning. Søstrene så store muligheder i Roskilde. De ville bl.a. grundlægge en pigeskole, ikke kun for katolske børn men for alle, som ville benytte sig af et alternativ til de øvrige skoler i Roskilde. I starten var der blot 3 elever, men i de følgende år fik skolen vokseværk og undervisningen flyttede fra ydmyge stuer til Monforthuset og Villa Maria (børnehaven).

 

Børnehave

 I 1910 blev (den gamle) hovedbygning indviet, og 12 år efter var skolen fuldt udbygget med 104 børn og 8 klasser. Skolen optog fortsat kun piger og den overvejene del af eleverne var også dengang protestanter. Vi skal helt frem til 1924 før Skt. Josefs Skole begyndte at optage drenge. Omtrent samtidig oprettede skolen kostafdelinger for henholdsvis piger og drenge. Kostskolen, der primært bestod at polske børn, bestod helt indtil slutningen af 50’erne. I 1926 blev gymnastiksalsbygningen indviet. Dengang var salen indrettet med en lille teaterscene, i kælderen blev der undervist i naturfag og på første sal boede nogle af hospitalets piger. Undervisningen blev i de første mange år varetaget af nonner, men sidenhen blev der også ansat lærere uden for ordenssamfundet. Søstrene var dog lette at kende fra de øvrige lærere. De bar nemlig den karakteristiske ordensdragt helt frem til 60’erne.

Søster

 I 1930’erne begyndte skolen at holde prøver for eleverne, men først i 1948 blev skolen officiel eksamensberettiget til at kunne afvikle den første realeksamen. Dette var bl.a. med til at elevsøgningen til skolen blev endnu større, og igennem de næste årtier måtte skolen foretage flere ombygninger samt tage det gamle vaskeri i brug for at få plads til nye klasseværelser. I 60’erne gik man så mere drastisk til værks. Der blev søsat et kæmpe projekteringsarbejde, som involverede både elever og forældre for at rejse penge til etablering af fagfløjen. Den store nye moderne bygning stod klar i 1971. Seks år inden havde skolen skiftet status til ”selvejende institution” og man kunne herefter opnå statstilskud for første gang. I 70’erne kom både svømmehal og skolebibliotek til, og i 1983 kunne man indvie den nye idrætshal.

 

Hallen

 Også på den pædagogiske front blev der tænkt nyt. Med børnehaveklassernes indførsel på skolen i 60’erne tog Montessori-pædagogikken form. Montessori var et særkende for Skt. Josefs Skole i mere end tre årtier.

2004 kunne skolen fejre sit 100 års jubilæum med omkring 600 elever. Kort forinden var indskolingshuset med SFO’en blevet indviet efter at SFO- Labyrinten nu var blevet en integreret del af skolen. I 2007 var der så atter planer om at bygge nyt. En ny fløj, som erstatning for den nedlagte svømmehal med bl.a. kantine og forbedrede klasselokaler var ved at finde sin vej til tegnebrættet. I løbet af 2010-11 kunne vi så endelig tilføje endnu et kapitel til skolens historie med indvielsen af to nye og smukke undervisningsfløje.

 

Det næste store spring kom så i 2012, hvor skolen kunne indvie sin internationale afdeling under Cambridge Internationale School. Med dette blev Skt. Josefs en certificeret international grundskole, den første på Sjælland uden for Københavnsområdet. De 15 elever afdelingen startede med voksede i sommeren 2013 til over 40 elever.

Samlet set er skolen i disse år vokset til godt 750 elever.

 

I 2014 kan skolen fejre sit andet år som "Ny Nordisk Skole"-udnævnt af undervisningsministeren  - og samtidig fejre sin 110 års fødelsedag med over 800 elever.

 

Og hermed stopper det sikkert ikke. Skt. Josefs Skole er nok en ”ældre dame”, men som historien har vist os dog altid i bevægelse. Det kristne værdigrundlag er den røde tråd, der minder os om, hvad den egentlige opgave er, samtidig med at der altid venter nye og spændende tanker rundt om hjørnet, som sikrer at skolen fortsat er et levende sted for børn, forældre og ansatte.

 

 gl klasseint

 

 

 

cambridge school logo logo mobile ny  

Frederiksborgvej 10    -    DK-4000 Roskilde    -    Tlf. +45 46 35 25 26    -    Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.